Seminar

Seminar for scenekunstprodusenter

 Produsert av Heddadagene

    12. jun 13:30 (onsdag)
    Nationaltheatret (Publikumsrestauranten)

Heddadagene inviterer til sitt årlige produsentseminar, med program satt sammen av et lite knippe produsenter fra forskjellige teatre. Som skomakerens barn havner også produsentenes hjertebarn bakerst i køen, og programmet er derfor først klart i det festivalen begynner. Vi gleder oss likevel over et spennende program og gode møter med produsentkolleger fra hele landet.

Teater søker produsent

En rekke teatre og flere av regionoperaene har vært på jakt etter produsent, produksjonsleder eller produksjonssjef den siste tiden. Flere av dem har slitt med å finne rett kandidat til jobben, kanskje særlig de som holder til et stykke fra de største byene. Vi har derfor invitert to teatersjefer til å fortelle oss litt om hva de søker, og hvordan de tenker om produsentrollen i sin organisasjon. Begge har base på Mo i Rana, men de leder to vidt forskjellige organisasjoner. Med Kristin Solberg, teatersjef ved Åarjelhsaemien teatere, og Birgitte Strid, teatersjef ved Nordland Teater.

Fra produsent til teatersjef

Nyansatt teatersjef ved Riksteatret, Wenche Viktorsdatter Paulsen, er utdannet produsent fra Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har jobbet som produsent ved blant annet Riksteatret og Nationalteatret, og har vært med å bygge opp Tigerstadsteatret i Oslo. Vi har invitert Wenche til en samtale om veien fra produsent til teatersjef. Samtalepartner er Åslaug Løseth Magnusson, som selv er tidligere produsent og nå spesialrådgiver i arbeidsgiverforeningen Spekter.

Speeddating

Å møte kolleger, styrke nettverket mellom produsenter, og oppdatere oss på store og små utfordringer i scenekunstfeltet er kjernen i produsentseminarene under Heddadagene. I fjor forsøkte vi oss på speeddating for første gang, og det var så vellykket at vi gjentar suksessen fra i fjor. Med lave skuldre og åpent sinn stiller vi hverandre spørsmålet “Hva opptar deg (i produsentarbeidet) for tiden?”

Producing across borders

De siste 12 årene har Paul Clay vært executive producer for Manchester International Festival (MIF), med ansvar blant annet for festivalens omfattende internasjonale prosjekter. Nå jobber han for seg selv, men er fremdeles tilknyttet MIF på konsulentbasis. Med utgangspunkt i denne erfaringen har vi bedt Clay gi oss sitt perspektiv på å produsere på tvers av landegrenser, og hvilke fordeler - og ulemper - det kan føre med seg. Clay holder også en heldagsworkshop for produsenter om dette temaet under Heddadagene.

Produsentrettigheter

Rettighetene til dramatikere, regissører, scenografer og andre designere er beskyttet av Åndsverksloven. Det er rettighetene til produsenter av film og lydinnspillinger også. Men produsenter av scenekunst er ikke inkludert i åndsverksloven, og i tariffavtalene og sedvane i kontrakter på vårt felt gis det i liten grad eierskap eller forvaltningsrett til teatret eller kompaniet som produserer forestillingen. Bør vi være mer oppmerksomme på å sikre rettigheter til den som bestiller, betaler og besørger produksjon av scenekunst? Hvilke effekter kan det ha? Kan det gi produksjoner et lengre liv, større publikum, mere inntekter til både produsent og opphavere?

For å diskutere disse spørsmålene har vi invitert Knud Bjørne-Larsen, direktør ved Riksteatret, Silje Underhaug Fosseli, produsent som skriver masteroppgave om produsentrettigheter, Åslaug Løseth Magnusson, tidligere produsent og nå spesialrådgiver i Spekter, og Morten Gjelten, direktør i Norsk teater- og orkesterforening. Som referanseramme vil Paul Clay gi oss en oversikt over hvordan produsentrettigheter praktiseres i forskjellige deler av scenekunstfeltet i Storbritannia.

program

11.00: Lunsj (inkl. i deltakeravgift) på Det Norske Teatret
12.30: Kunstnersamtale: Live podcast med Scenekunst.no på Det Norske Teatret
13.30: Velkommen v/Kjetil Falkum
13.35: Teater søker produsent - Kristin Solberg, Birgitte Strid, Ingvild Hellum
13.55: Fra produsent til teatersjef - Wenche Viktorsdatter Paulsen, Åslaug Magnusson
14.15: Speed date
14.55: Producing across borders - Paul Clay
15.15: Produsentrettigheter - Knud Bjørne Larsen, Silje Underhaug Fosseli, Morten Gjelten, Kjetil Falkum
15.55: Avslutning

Informasjon

Varighet: 2 timer og 30 minutter

Ikke for deg? La oss hjelpe deg å finne noe annet!

Norsk Dramatikkfestival (2025)

Heddadagene og Heddaprisen presenteres av

Meld deg på vårt nyhetsbrev og våre pressemeldinger

Kontakt oss:

Norsk teater- og orkesterforening,
Rosenkrantzgate 9, 0159 Oslo
Tel: 23 10 09 90