Seminar
Kulturpolitisk formiddag: Kunstutdanninger i fritt fall?
Produsert av Norsk teater- og orkesterforening (NTO) & Creo – forbundet for kunst og kultur
________________________________________
Høsten 2024 ble både Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold og kirkemusikkutdanningen ved NTNU vedtatt nedlagt. Bakgrunnen er den nye finansieringsmodellen for høyere utdanning som blant annet kan slå svært uheldig ut for kunstfaglige utdanninger ved landets universiteter og høgskoler.
Dette skjer trass i at regjering og Storting har understreket at det ikke er meningen at sårbare fagmiljø og mindre institusjoner med smalere fagtilbud, slik kunstutdanningene gjerne er, skal bli skadelidende som følge av den nye modellen. Like fullt er intensjonen at universitetene og høgskolene skal få større fleksibilitet og ansvar i vurderingen av framtidens kompetansebehov og omprioriteringen av ressurser mellom egne fagfelt. I Utsynsmeldingen uttrykkes sågar en klar forventning om at utdanningsinstitusjonene «innenfor egen portefølje prioriterer ressursene til helsefag, IT og områder som er viktige for det grønne skiftet».
I kunst- og kulturfeltet vil mange si at nedleggingene av de to nevnte utdanningene var en varslet konsekvens av Utsynsmeldingens retningsvalg og den påfølgende endringen i finansieringssystemet for høyere utdanning. Hva sier så beslutningstakerne?
Vil vi nå se at ressurskrevende kunstutdanninger nedprioriteres og i verste fall nedlegges? Eller fins det tilgjengelige mekanismer som tilleggsbevilgning, øremerking el.a. som kan motvirke dette? Hvordan kan det politiske rammeverket rundt spesialiserte, kunstfaglige utdanninger og små humanistiske fag styrkes i møte med så vel lavere grunnbevilgninger tillandets universitet og høgskoler som nytt finansieringssystem?
Hva betyr denne nye virkeligheten for det norske kunst- og kulturlivet og samfunnet for øvrig– i et langsiktig perspektiv? Og hvor ligger ansvaret for eventuelle uintenderte konsekvenser av endringene?
NTO og Creo er opptatt av det utformes en kunnskapspolitikk som sikrer de estetiske og humanistiske fagenes plass og kvalitet gjennom hele utdanningsløpet, og at forskjelligefagmiljøer i ulike deler av landet utfyller hverandre. Vi inviterer derfor til samtale og debatt hvor vi bl.a. ser på forholdet mellom kunnskapspolitikk og kulturpolitikk i lys av det siste årets dramatiske endringer for utdanningen av kunst- og kulturarbeidere i Norge.
Innledninger og samtale ved:
Seminaret modereres av Morten Gjelten, Direktør i NTO.
- Marianne Skjulhaug, rektor – Kunsthøgskolen i Oslo
- Torstein Tvedt Solberg, stortingspolitiker – AP
- Grete Wold, stortingspolitiker – SV
- Nora Kulset (Instituttleder, Institutt for musikk - NTNU
- Christina Lindgren (Professor of Performing Arts med spesialisering i kostymedesign - Stockholms Konstnärliga Högskola, samt medlem av i Utvalg for scenekunstutdanninger i Creo

Dette arrangementet er en del av en kulturpolitisk fagdag.
Heddadagene anbefaler å ta en titt på hele programmet denne dagen:
09:00 - 11:00 Kulturpolitisk formiddag 2025: Kunstutdanninger i fritt fall? (NTO og CREO)
11:15 - 12:15 Visning: «In Search of Democracy 3.0"
13:00 - 16:00 Funksjonsmangfold i musikk- og scene-kunstinstitusjonene (SKUDA, Dansens Hus, DansiT og NTO)
Informasjon
Varighet: 2 timer