Seminar

Hvorfor skal vi betale for barna?

 Produsert av Kulturtanken og Tigerstadsteatret

    10. jun 13:00 (mandag)
    Det Norske Teatret (Bikuben)

Hvordan kan vi satse på barna og de unge?

I samarbeid med Kulturtanken inviterer Tigerstadsteatret fageksperter, beslutningstakere, teatersjefer, kulturbyråkrater og utøvere i scenekunstfeltet til en samtale om hvorfor det i et demokrati- og folkehelseperspektiv er så viktig å satse på et ungt publikum, og hvordan vi som er aktører i feltet best kan samhandle for å få det til.

Samtalen inngår i programmet til Heddadagene 2024 og finner sted i Bikuben, Det Norske Teatret 10. juni fra kl. 13:00-15:30. Den er en oppfølging av debatten «Hvem skal betale for barna?» som Tigerstadsteatret arrangerte under Kulturytring Drammen i 2023. Her uttalte Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret, at «det er en seiglivet myte at institusjonsteatrene lager barneteater for å tjene penger. Teater for barn og unge er det dyreste vi gjør».

I debatten ble det også klart at institusjonsteatrene har behov for å diskutere alternative løsninger for Den Kulturelle Skolesekken. DKS er kanskje det sterkeste virkemiddelet vi har for inkludering av barn og unge i kulturlivet, men ordningen har også sine begrensninger hvis det er et premiss at alle kunstmøtene skal skje på skolen i skoletiden.

Hvordan kan institusjonsteatrene, det frie scenekunstfeltet, DKS, Kulturrådet, Kulturtanken, politikere, fageksperter og andre engasjerte samfunnsaktører slå sammen kreftene for at enda flere barn skal få tilgang til profesjonell scenekunst? Og hvordan får vi enda flere aktører på banen?

Hvilken verdi har det egentlig for samfunnet at barn opplever kunst og kultur? Hvordan kan det å bli eksponert for kunst og kultur bidra til å få barn og unge til å føle seg sett, verdsatt, ønsket og inkludert av storsamfunnet?

No alt text

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

En fersk EU-rapport påviser nemlig en åpenbar sammenheng mellom kulturdeltakelse og demokratisk samfunnsengasjement. WHO understreker at regelmessig kunstengasjement gir store trivselsfordeler allerede fra førskolealder, og nyere hjerneforskning hevder at inntrykkene hjernen får fram til ungdomstiden er helt vesentlig for kognitiv utvikling og sosial interaksjon. Kunstens betydning for folkehelsen og demokratiet er beviselig. Barnas rett til kunst og kultur er en så viktig sak at storsamfunnet må løfte blikket, tenke større og samarbeide på tvers av sektorer, fagmiljøer og departementer.

I panelet:

Hedvig Montgomery, psykologspesialist
Sigmund Løvåsen, rådsleder i Kulturrådet
Marie Othilie Hundevadt, DKS Innlandet og prosjektleder for Kunsten å lære (KÅL)
Erik Ulfsby, teatersjef Det Norske Teatret
Camilla Eidsvold, hovedutvalgsleder folkehelse, kultur og mangfold i Østfold, medlem i bystyret og oppvekstutvalget i Fredrikstad
Matias Hilmar Iversen, direktør i Kulturtanken
Hilde Brinchmann, teatersjef for Tigerstadsteatret

Samtalen ledes av Karen Frøsland Nystøyl, scenekunstkritiker i NRK og fagredaktør i Periskop

Informasjon

Varighet: 2 timer og 30 minutter

Ikke for deg? La oss hjelpe deg å finne noe annet!

Norsk Dramatikkfestival (2025)

Heddadagene og Heddaprisen presenteres av

Meld deg på vårt nyhetsbrev og våre pressemeldinger

Kontakt oss:

Norsk teater- og orkesterforening,
Rosenkrantzgate 9, 0159 Oslo
Tel: 23 10 09 90