To urpremierer til Heddadagene!

To urpremierer til Heddadagene!

Det er ikke bare Heddadagene som er nytt av året i det norske teaterlandskapet. Under festivalen blir det hele to urpremierer. Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Hålogaland Teater presenterer Vinduer på Det Norske Teatret for første gang 15. juni, og NRK Radioteatret og Teater Innlandet presenterer Solveigs 2. sang på Oslo Nye Teater 16. juni.

SOLVEIGS 2. SANG
Av Malmfrid H. Hallum

Når Teater Innlandet har gått sammen med NRK Radioteatret har de kastet seg over en av de største kjærlighetsdramaene vi kjenner i norsk kunsthistorie. Solveig og hennes kjærlighet til Peer Gynt, han som ba henne vente. En episk kjærlighet og et knusende svik danner historien om ”Solveigs 2. sang”.

Ved å spille på hverandres formater og styrker har Teater Innlandet og NRK Radioteatret skapt en multimedial forestilling.  Det har blitt en sjelden visuell og sanserik opplevelse. Tre store skjermer danner rommet hvor Solveigs reise for å gi slipp, fortelles gjennom musikk, film og bilder.  

”Solveigs 2. Sang” spilles på Oslo nye Centralteatret 16.- 17. juni. Kjøp billett her

MED: NRK Radioteatret: Charlotte Frogner, Eli Anne Linnestad, Dennis Storhøi, Giske Armand, Janne Heltberg, Kjersti Fjeldstad og Epsen Beranek Holm | Aktører foto: Anne Grinden, Nora Theodora Grinden og Darryl Walters

AV: M. H. Hallum
Foto, film og scenografi: Kristin Bengtson
Video/grafisk produsent: Bjørn Thomassen
Lysdesign: Olav Nordhagen
Kunstnerisk konsulent: Janne Langaas
Dramaturg: Gunhild Nymoen
Musikk: Jane Kelly og Sindre Hotvedt
Lyddesign: Nils Jakob Langvik, Geoff Miles og Erki Halvorsen
Produsent: Øystein Kjennerud | Regi: Mathias Calmeyer

VINDUER
Av Veronica Salinas

Festivalens andre urpremiere åpner vinduet opp mot verden, bokstavelig talt. Dramatiker Veronica Salinas har argentinsk bakgrunn, og det var etter et besøk til sin bror og hans anarkistiske gruppe i Buenos Aires i 2008 hun begynte prosessen som nå har blitt forestillingen ”Vinduer”:

 ”Ein månad seinare kom eg heim til Oslo og leste at over 4000 unge menneske søker om å få bli deltakarar i Paradise Hotel. Same veke fekk eg ein telefon frå bror min: vennen hans var forsvunnen. Han blei funnen død nokre veker seinare med eit skot i hovudet”

Anarkisme var for Salinas en gammel idé, men i Buenos Aires opplevde hun hvor intenst og levende det var brorens gruppe. Og det er de unge stemmene som gjør seg gjeldende i forestillingen. Røstene lyder fra en seng i Buenos Aires, fra en søppelfylling utenfor Paris, fra en stue i Karasjok, fra en strand ved Fukushima, fra et bad i USA, og fra en containerhavn i Afrika. Det er blitt en forestilling om forflytning, tvungen eller frivillig. Det handler om å bli hørt og forstått, og hvordan selv gjøre seg forstått.

Under heddaprisen i fjor ble Beaivvás Sámi Nasunálateáhter hedret med Særlig kunstnerisk innsats for deres forestilling ”Vidas Extremas”. Når Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sammen med Hålogaland Teater, nå vender tilbake til hovedstaden er det igjen med en produksjon i samarbeid med Salinas og regissør Jon Tombre. 

”Vinduer” spilles på Det norske Teatret 15.–16.-17. juni. Kjøp billett her

MED: Sarakka Gaup, Amalie Hyun Ju Eggen, Felipe Orellana, MariAma Fatou Kalley Slåttøy, Beatur
Taro Vestøl Cooper

Produksjonen er et samarbeid mellom Veronica Salinas, Hålogaland Teater og Det samiske nasjonalteatret Beaivváš. 

Dramatiker/produsent: Veronica Salinas
Regissør/produsent: Jon Tombre
Scenograf og kostymedesigner: Even Børsum
Lys: Paulucci Araujo Bakke
Foto: Kristin Aafløy Opdan