Program

Utvik Senior

av Nina Wester og Rimfrost Produksjoner

Presentert av Nordland Teater

Utvik senior

Vega Scene
Teatersal

Årets Hedda 2022 kommer til Heddadagene!

På kvelden 17. februar 1978 går fiskefartøyet Utvik Senior ned med 9 mann ombord.
  
Ingen så noen ting. Ingen? Ingen. 
Hvor skal vi begynne?

Siden 2014 har vi i Rimfrost produksjoner lett etter den rette måten å fortelle historien om Utvik Senior. Utgangspunktet vårt var boka Forlis av Alf R Jacobsen. En bok som satte det hele i gang og samlet det kunstneriske teamet. Men Forlis er en bok, og vi skaper teater. Er det mulig å fortelle historien om Utvik Senior på en scene? 

For å svare på det pratet vi med folk. Vi spurte, flirte og gråt. Noen synes vi skal holde oss til våre egne saker, men vi mener dette er våre egne saker. Denne historien er et sår fra regionen vi kommer fra. Som har med tiden vår i dag å gjøre. Ikke bare som historisk bakteppe, men som vitnesbyrd om hva konsekvensene blir når ingen tar ansvar. Derfor har vi laget denne forestillingen spesielt til ungdom og unge voksne. Fordi vi sammen må skjerpe blikket; vi må være kritiske - uten å bli konspiratoriske. Systemet vi har bygd rundt oss i Norge har sprekker, og kan gjøre feil.

Siden forestillingen hadde urpremiere i 2021 har mye skjedd. Russland har invadert Ukraina, gassledninger er sprengt og en mulig spion har blitt oppdaget i Tromsø. I dette storpolitiske maktspillet innehar Nord-Norge og Kyst-Norge utvilsomt en viktig rolle. Den militære aktiviteten fra NATO og Russland er høy, og det er all grunn til å tro at begge parter er villig til å gå langt for å forsvare seg. 

Hvilken pris er vi som nasjon villig til å betale for vår trygghet? Hvem blir ofrene for stormaktenes spill fremover? Hvilke sannheter forteller styresmaktene oss som egentlig er løgner for å beskytte oss selv?

Historien om Utvik Senior er både lokalhistorie og verdenshistorie. Det er en fortelling om storpolitikk, hemmelighold og motstand, men også en historie om familier som går under og kampen om å bli tatt på alvor.

Takk til alle dere som har delt personlige historier og årelangt engasjement for saken. Vi er dere evig takknemlig.

Vi begynner fredag 17.februar 1978.
Utvik Senior legger fra kai fra fiskemottaket i Steinfjorden.

Alexander, Kristine og Nina
Rimfrost produksjoner

  • Medvirkende Alexander Rindestu, Kristine Myhre Tunheim, Jonas Delerud, Vokal Nord
  • Regissør og dramatiker Nina Wester
  • Musikalsk ansvarlig Benjamin Mørk
  • Scenograf Mari Lotherington
  • Lysdesigner Øystein Heitmann
  • Dramaturger Kristin Bjørn, Morten Kjerstad
  • Produsert av Rimfrost produksjoner, Hålogaland Teater og Nordland Teater og lages i samarbeid med Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskor