Program

Et drømmespill

av August Strindberg

Rogaland Teater
Rogaland Teater

«Det är synd om människorna» er August Strindbergs mest kjente setninger – fra et av hans mest kjente teaterstykker, Et Drömspel. Stykket ble utgitt i 1902 etter at Strindberg selv hadde gjennomlevd en privat krise.
 
Som Strindberg skriver i forordet til Et drømmespill, har han prøvd «å etterligne drømmens usammenhengende, men tilsynelatende logiske form». Og stykket består derfra av «en blanding av minner, opplevelser, påfunn, urimeligheter og improvisasjoner».
 
Dette kan sies å være en presis beskrivelse av Et drømmespill, hvor vi ytre sett følger Agnes, Guds datter som har dratt til jorden for å finne ut av hvorfor menneskene alltid klager. Hun observerer dem og livene deres, men tar også selv del i livet. Hun forelsker seg, får et barn og får etter hvert smake dagliglivets grusomme trivialiteter, mens hun hele tiden stiller spørsmålet; Hvorfor må det være så hardt å være menneske?

Agnes møter et arsenal av karakterer som alle har sine skjebner: Ulykkelig kjærlighet, ekteskapsproblemer, økonomiske kriser, tap av status og det verste av alt; smerten ved å være til. Vi skriker når vi blir født og skriker når vi dør. Etter Agnes´ mange opplevelser må vi etter hvert spørre oss om hvem det er som egentlig drømmer?
 
I denne versjonen av Strindbergs klassiker har regissør Ole Anders Tandberg i samarbeid med Arne Lygre lagt til tekster fra Strindbergs øvrige, private, okkulte og kunstneriske univers.

For mer informasjon om forestillingen, krediteringsliste og billettkjøp, klikk deg inn på hjemmesiden til Rogaland Teater!


Foto: Stig Håvard Dirdal