Pressemelding: Programslipp for Heddadagene 2023

Pressemelding: Programslipp for Heddadagene 2023

Den 9.-18. juni arrangeres igjen hele Norges teaterfestival, HEDDADAGENE, og i dag lanseres det fulle programmet. Festivalen fyller hovedstaden med et spekter av forestillinger og arrangementer, og avsluttes med utdelingen av den gjeve HEDDAPRISEN. Sammen med de prisnominerte, viser festivalprogrammet fram bredden og mangfoldet i den norske scenekunsten.

Foto: Trøndelag Teater

Kunstneriske ledere ved 35 scenekunstinstitusjoner har valgt ut forestillinger fra eget repertoar til festivalprogrammet. Med 45 forestillinger, hvorav 17 gjestespill, kan Heddadagene 2023 love et variert program av høy kvalitet.

“Jeg gleder meg til å endelig kunne se noen av forestillingene jeg har hatt lyst til å få med meg gjennom året som gikk, ikke minst tidligere vinnere av Heddaprisen.”
- Nora Evensen, leder for Heddakomitéen

Heddadagene er stolte over å kunne presentere vinneren av Årets Hedda for 2022: Utvik senior av Rimfrost Produksjoner og Nina Wester. Med krig i Europa, en spent situasjon i Nord og minner om den kalde krigen, setter denne dokumentariske forestillingen om en glemt nordnorsk tragedie en viktig dagsorden. Se Utvik Senior på Vega Scene 13. og 14. juni.

Regissør Nina Wester har i tillegg to ferske forestillinger på årets festivalprogram: Turnésuksessen IDIOT! og Norges første oppsetning av Sigrid Undsets sagathriller Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis. På programmet står også Kjersti Horns maratonoppsetning Kristin Lavransdotter, og vi har derfor invitert de to regissørene til en prat om Sigrid Undset og hennes to sterke kvinneskikkelser. Samtalen finner sted torsdag 15. juni, og er del av en rekke daglige kunstnersamtaler under Heddadagene.

I 2022 røsket Trøndelag Teater tak i institusjonens egne grunnvoller, da de fikk Verk Produksjoner til å iscenesette Markens Grøde på Gamle Scene. Knut Hamsun er en omdiskutert forfatter og siden 2009 har Trøndelag Teater vært “Hamsun-fri sone”. Med denne forestillingen markerer teatersjef Elisabeth Egseth Hansen betydningen av fri kunstnerisk ytring: “I et tiår hvor polariseringen øker, og hvor mange kunstneres ytringsfrihet begrenses og knebles, ønsker vi å fremme nyansene” (trondelagteater.no). Se den kritikerroste dramatiseringen på Oslo Nye - Centralteatret 13. og 14. juni!

Blant andre forestillinger som utfordrer publikums verdenssyn og vante tankesett, finner vi Haugesund Teaters Bin Laden - The one man show. I denne monologen portretterer Thomas Bye en av moderne tids mest forhatte skikkelser, Osama bin Laden, og forteller hans versjon av historien. Med forestillingen pirker regissør og dramatiker Tyrell Jones i vårt vestlige virkelighetsbilde, og provoserer fram både konstruktive samtaler og heftig debatt.

Atter en gang kan Heddadagene lansere et omfattende festivalprogram også for det yngste publikummet. Den velkjente Tigerbussen huser klimamusikalen Ubåt fra Haugesund Teater, på Det Norske Teatret minner Ronja Røvardotter oss på alle de små som nå lever i en brutal krigsvirkelighet, og fra Brageteatret kommer fjorårets Heddanominerte Patricks triks. Utforsk det familievennlige programmet her.

Den fulle oversikten over festivalprogrammet finner du her.