Hele Norges teaterfestival lanserer 2019-programmet i dag

Verda er ein skandale
Hele Norges teaterfestival lanserer 2019-programmet i dag

HEDDADAGENE 2019 åpner tirsdag 11. juni i Oslo. Årets festival kan by på tre nye scener, to urpremierer og én norgespremiere, samt et bredt utvalg av scenekunst fra hele landet. HEDDAPRISEN deles ut søndag 16. juni på Det Norske Teatret. Sammen med nominasjonene til HEDDAPRISEN viser festivalen bredden og mangfoldet som finnes i norsk teater i dag.

Heddadagene arrangeres for tredje gang. Hele 33 scenekunstinstitusjoner fra hele landet står bak årets festival, og publikum kan gjennom festivalens 8 dager oppleve mer enn 45 forskjellige forestillinger. 15 av disse kommer fra teatre utenfor Oslo - fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. I tillegg byr festivalen på en rekke andre publikumsarrangement og et bredt faglig program. Festivalens høydepunkt er utdelingen av den prestisjetunge Heddaprisen søndag 16. juni.

- Det fine med Heddadagane er at så mange ulike teater frå så ulike landsdelar byr inn med dei framsyningane dei gjerne vil vise fram. Eg veit at mange gler seg til å bidra, treffast og å oppleve festivalpublikummet. sier Solrun Toft Iversen, teatersjef ved Hordaland Teater, leder for Heddakomitéen og talsperson for Heddadagene.

- Desse dagane i juni gjev oss alle eit særleg godt høve til å få oppleve breidda og vitaliteten i norsk teater. Publikum kan vente seg eit overdådig tilbod å meske seg i. Det vert som å reise Norge rundt på 8 dagar! sier Toft Iversen.

Blant forestillingene publikum kan få med seg i år er braksuksessen Dritt // La Merda fra Østfold Kulturutvikling og Rogaland Teater, som har gått for utsolgte hus i Stavanger. Dritt//La Merda er en sjokkerende og naken monolog om hvordan vi er villige til å stå i dritt til knærne for å bli gjenkjent på gata.  

Det Norske Teatrets dramatisering av Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei får urpremiere under festivalen, på en av festivalens nye scener; Rommen Scene på Stovner. 

En av de andre nye scenene for festivalen er Vega Scene. Her presenteres norgespremieren av Manning er fri – en forestilling om den amerikanske Irak-varsleren og WikiLeaks-informanten Chelsea Manning. 

Fjorårets store Heddaprisvinner var The Book Of Mormon, som fikk med seg prisene for Årets forestilling, Beste mannlige skuespiller/medspiller, og Beste scenetekst under Heddaprisutdelingen i 2018. Etter snart to år på Det Norske Teatrets hovedscene går det mot slutten for musikalsuksessen, men det er fremdeles mulig å få med seg forestillingen under årets Heddadager. 

I tillegg til alle teateropplevelsene er Heddadagene en arena for faglig utvikling innen scenekunstfeltet, og byr på seminarer, kurs og foredrag for teaterfolk fra hele landet.

Se oversikt over alle gjestespillene, eller se hele programmet på våre nettsider.

Programlansering og billettslipp er torsdag 7. februar.


Forestillingene under festivalen vises ved:  

Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater, Riksteatret, Teater Manu, Black Box Teater, Dansens hus, Vega Scene, Dramatikkens Hus, og Den Norske Opera & Ballett.

Heddadagene 2019 presenteres av:
Akershus Teater, BIT Teatergarasjen, Black Box teater, Brageteatret, Carte Blanche, Dansens Hus, Den Nationale Scene, Den Norske Opera & Ballett, Det samiske nasjonalteatret Beaivváš, Det Norske Teatret, Dramatikkens Hus, Haugesund Teater, Hordaland Teater, Hålogaland Teater, Kilden Teater, Kloden, Nationaltheatret, Nordland Teater, Norsk Scenekunstbruk, NRK Radioteatret, Oslo Nye Teater, Riksteatret, Rogaland Teater, Sogn og Fjordane Teater, Teater Manu, Teaterhuset Avant Garden, Teater Innlandet, Teatret Vårt, Trøndelag Teater, Turnèteatret i Trøndelag, Vega Scene, Østfold Kulturutvikling, Åarjelhsaemien Teatere


Heddadagene er et initiativ fra Heddakomiteenog Norsk teaterlederforum(NTLF). 32 av NTOs medlemsteatre står som arrangører av festivalen og er økonomiske bidragsytere til Heddadagene 2019. Heddakomiteen har det overordnede faglige ansvaret, mens Norsk teater- og orkesterforening er formell eier og har prosjektansvar for Heddadagene.

Følg oss også på Facebook og Instagram for oppdateringer utover våren!


Sist oppdatert 5. mars 2019