Dette anbefaler Therese Bjørneboe å se på årets festival

Therese Bjørneboe Markens Grøde
Dette anbefaler Therese Bjørneboe å se på årets festival

I år feirer Norsk Shakespearetidsskrift sitt 25-årsjubileum, og kvinnen bak det hele står fortsatt stødig ved roret. Therese Bjørneboe må nok kunne sies å være en av de med aller best oversikt over det norske scenekunstfeltet. Og nettopp derfor har vi bedt henne om å komme med sine anbefalinger for Heddadagene 2023. Basert på alle forestillingene hun allerede har sett på årets program, trekker Therese fram følgende tre titler:

Markens grøde fra Trøndelag Teater i samarbeid med VERK produksjoner tar kulturkritikken til Hamsun på alvor, men vender den også mot ham. Framfor alt var det en personlig oppsetning, som både var poetisk og kritisk, og dessuten viste at VERK behersker det store sceneformatet. Jeg tror den samiske bakgrunnen til flere medvirkende har vært avgjørende for den i beste forstand selvsikre omgangen med stoffet.

Luk Percevals Trilogien gir hverdagsmenneskene og de "små" fortellingene til Jon Fosse et episk og tragisk format. Forøvrig skulle jeg også gjerne sett Fuglane om igjen, fortsatt med Gjertrud Jynge og Christian Ruud Kallum i regi av Luk Perceval.

Ivar's kro slår et slag for å bringe Oslo-politikk og lokalhistorie inn på scenen. Mina Nilay Yalcins fortelling er unik, men dessverre en typisk historie om gentrifiseringen av Oslo Ø.