Vind i seilene for ny norsk dramatikk!

Vind i seilene for ny norsk dramatikk!

Sammen med Dramatikkens Hus, som huser Norsk Dramatikkfestival, kan Heddadagene i år skilte med hele 28 forestillinger basert på ny norsk dramatikk. Det utgjør faktisk over halvparten av årets forestillingsprogram, og det er vi stolte over!

Den store andelen ny dramatikk vitner om at norske teatre tør å satse på nye stemmer og fortellinger, og vi er glade for at Heddadagene er en arena hvor de kan deles med enda fler. Så dra på skattejakt i listen nedenfor, og ta sjansen på en nykommer! Kanskje blir det en helt ny klassiker, en kommende Heddavinner eller en ekte debattstarter...

Abdul Hkeem

Abdul ≈ Hkeem

Det Norske Teatret

Om å navigere mellom forholdet til familie og venner, om skuggesidene av samfunnet, om rasisme, kjærleik og om musikken som opna nye dører.

Les mer og kjøp billetter her.

Bare rør

Bare Rør

Unge Viken Teater

Parkour, dans og en hel drøss med rør. En morsom og kreativ forestilling for barn fra 3 år. 

Les mer og kjøp billetter her.

Bjørnene

Bjørnene

Vega Scene

Gjennom ni forskjellige episoder, som på hvert sitt vis berører bjørner, undersøker forestillingen hvordan vi kommuniserer, reflekterer og forsøker å finne mening i det som er annerledes enn oss selv. BJØRNENE er en refleksjon over – eller kanskje mer en manifestasjon av – en mellommenneskelig kollaps som kjennetegner tida vi lever i.

Les mer og kjøp billetter her.

Døden på Oslo S

Nationaltheatret

Ingvar Ambjørnsens skjellsettende ungdomsroman fra 1988, som få unge på 80-tallet kom uberørt fra, ble sin tids store generasjonsfortelling, kjærlighetshistorie og Oslo-portrett. Da filmatiseringen kom ut i 1990, ble den et kultfenomen. Dette er historien om Torshovgutta Pelle og Proffen, og om Lena, Nina, Stein og Filla – og andre som har falt utenfor. Og om menneskene som utnytter dem.

Les mer og kjøp billetter her.

Ei kvinnes kampar

Ei kvinnes kampar og forvandlingar

Det Norske Teatret

"Et morsportrett det er umulig å legge bak seg" - Aftenposten

I Noreg har regissør Kjersti Horn tilrettelagt fleire av bøkene til Édouard Louis for scenen i samarbeid med Emil Johnsen. Våren 2023 er det boka En kvinnes frigjøring dei tek for seg: ei historie om oppbrot og forsoning – og lengt etter fridom. 

Les mer og kjøp billetter her.

Eid av Oslo Kommune

Eid av Oslo Kommune

Kloden Teater

"Eid av Oslo kommune" er en slampoesiteater-forestilling for unge voksne og voksne unge om historiefortelling og makt. Om hvilke historier som blir fortalt og om hvem som får fortelle dem, på hvilke premisser. Om å elske cheese doodles. Og om å være ei Prinsesse som er Jævlig. Lei. Av eventyr.

Les mer og kjøp billetter her.

Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis

Teater Innlandet

Dette er en sagathriller full av action, men samtidig gjennomsyret av Sigrid Undsets unike menneskekunnskap – og med en kraftfull, handlende kvinne i sentrum. Boka kom ut i 1909 og er Undsets første historiske roman, skrevet lenge før de store middelalderverkene hun senere skulle få Nobelprisen for.

Les mer og kjøp billetter her.

Gïele Luvlede - Stemmer fra Øst

Åarjelhsaemien Teatere

Sol og måne endrer himmelen fra natt til dag, og under denne himmelen ligger to ytterpunkter av Sápmi som nå skal møtes i dyrenes rike. Med døgnets skifte vekkes de ulike dyreskikkelsene til liv gjennom sørsamisk joik, østsamisk dans og animasjon.

Les mer og kjøp billetter her.

Hør'a dagbok

Hør'a, dagbok!

Hålogaland Teater, Riksteatret og Oslo Nye Teater

"Hør’a, dagbok!" er en hiphop-musikal for hele familien. En historie om å være ny i Norge. Om Nansi, en småfrekk, sterk og kul jente som drømmer om å bli Norges største rap-stjerne! Hør’a, dagbok! åpner øyne, ører og hjerter for hvem vi er i Norge akkurat nå.

Les mer og kjøp billetter her.

Idiot

IDIOT!

Turnéteatret i Trøndelag

"En forestilling som røsker i hjerte og sjel" - Trønder-Avisa

I annerledeslandet Norge, hvor annerledes kan du være? Aldri før har så mange barn fått en diagnose. I «IDIOT!» spør de hvordan en merkelapp kan endre et liv, og hvordan det er å være forelder når barnet ditt faller utenfor. 

Les mer og kjøp billetter her.

Ivars Kro

Nordic Black Theatre

I 2018 ble Ivars Kro nedlagt og Grønland ble et litt fattigere sted. Dette er historien om hva som skjedde. Om en tyrkisk mann som fant et helt usannsynlig hjem: en dansebandkro på Grønland i Oslo og kampen han stod i for å holde den i live. En hyllest til brune puber, menneskene i dem og den samlende effekten de kan ha for mange.

Les mer og kjøp billetter her.

LOST IN THE HORIZON

Vega Scene og Samovarteatret

Forestillingen «Lost in the Horizon», fra Samovarteatret i Kirkenes, handler om hvordan makt og krig påvirker enkeltmennesker. Parallelle historier veves sammen til et bilde, som reflekterer over hva som skjer når vi ikke bevarer menneskeverdet. Forestillingen er i dag mer aktuell enn noen gang og er en skarp kommentar til det som skjer i Europa akkurat nå. 

Les mer og kjøp billetter her.

My dinner with putin

My dinner with Putin

Vega Scene

"... krigstidens mest tankevekkende monolog" - Aftenposten

I denne forestillingen forteller Kate Pendry hvordan hun plutselig ble tilbudt den store Hollywood-drømmen om å spille inn en film med Robert De Niro med den verdenskjente regissøren Nikita Mikhalkov - en nær venn av Vladimir Putin. Men så kommer en pandemi og invasjonen av Ukraina.

Les mer og kjøp billetter her.

Norsk Dramatikkfestival

Dramatikkens Hus

I oktober i fjor annonserte Norsk Dramatikkfestival de tre vinnertekstene for 2023. Disse vil presenteres for publikum under den 16. utgaven av Norsk Dramatikkfestival, som går av stabelen på Dramatikkens Hus under Heddadagene 2023. I tillegg vil de ha en lesning av tre tekster fra juryens "kortliste" til årets festival.

Les mer om festivalen her

Näkymätön kansa - Det usynlige folket

Kvääniteatteri

"... skyhøyt profesjonelt, dønn fokusert og med et bankende viljesterkt hjerte..." - NRK

Lukk øynene og tenk på en kven. Hva ser du? Mange vil si ingenting. Näkymätön kansa – Det usynlige folket er Kvääniteatteris første produksjon. Forestillingen er en scenisk samtale om nordlig identitet – en forestilling om tvil, undring og en yogaball.

Les mer og kjøp billetter her.

Semper Eadem

Semper Eadem

Det Norske Teatret

"Denne teaterbragden av og med Mimmi Tamba har umiddelbar klassikerstatus" - Dagsavisen

Semper Eadem blir vi vitne til ein identitetskamp som blir utkjempa på mange slagmarker. Artist og skodespelar Mimmi Tamba er født i Noreg, men har røter i Senegal. Ho har levd heile livet mellom to kulturar, og har aldri kunna definere seg som heilt norsk. Tamba har livslang erfaring i å bryte med stereotypiar og normer, både når det gjeld kjønnsidentitet, bakgrunn og musikksjanger.

Les mer og kjøp billetter her.

Shadows of The Light

Nordic Black Theatre

I september 2022 formet det seg en sivil protest i Iran, mot den påtvungne kleskoden og dens påfølgende brutale straff. Protesten fortsatte gjennom høsten og ble en betydelig feministisk sak som vekket et globalt ønske om å utfordre de voldelige patriarkalske og autoritære styringsideologiene. Denne betydningsfulle historiske hendelsen danner utgangspunktet for "Shadows of the Light", som er skapt i et norsk-iransk samarbeid.

Les mer og kjøp billetter her.

Stor cis-energi

Stor cis-energi

Brageteatret

"Stor cis-energi" belyser et tema som vekker noen av de sterkeste følelsene og reaksjonene i vår tid: kjønn, privatlivet til skeive og transpersoners rettigheter. Teaterforestillingen utspilles i en intim setting der publikum kommer tett på både karakterene og følelsene.

Les mer og kjøp billetter her.

Systemfeil

Teater Manu og Jo Strømgren Kompani

Det er vanskelig å finne kjærligheten. Spesielt hvis man satser alle kort på en blind date. Og enda mer spesielt hvis man har denne i et flunkende nytt smarthjem med integrert oversettelse for tegnspråk. Men dessverre er det bare i det digitale at angreknappen fungerer.

Les mer og kjøp billetter her.

Ubåt

Ubåt

Haugesund Teater og Tigerstadsteatret

Hva er bedre enn et teater på hjul? Det må vel være teater som fungerer like godt til vanns som til lands! Den prisvinnende forestillingen "Ubåt" av Gunnar Eiriksson kommer fra Haugesund Teater til Tigerbussen.

Les mer og kjøp billetter her.

Ung Dramatikk!

Vega Ung Teater og UNG TEKST

Ung dramatikk! er et visningssamarbeid mellom Vega Ung Teater og UNG tekst. Gruppene har samarbeidet i flere sammenhenger og gjentar suksessen fra i fjor med visning av fire rykende ferske scenetekster skrevet, spilt og regissert av unge teaterspirer.

Les mer og kjøp billetter her.

Utvik Senior

Rimfrost Produksjoner, Hålogaland Teater og Nordland Teater

Årets Hedda 2022 kommer til Heddadagene!

Siden 2014 har Rimfrost produksjoner lett etter den rette måten å fortelle historien om Utvik Senior. Denne historien er både lokalhistorie og verdenshistorie. Det er en fortelling om storpolitikk, hemmelighold og motstand, men også en historie om familier som går under og kampen om å bli tatt på alvor.

Les mer og kjøp billetter her.

Verden sa ja

Unge Viken Teater

Verden sa ja er en original og fargesterk skapelsesberetning. Det begynner i det tomme mørke verdensrommet. Så kommer lyset, tiden, havet – og "en gang var vi alle fisk". Passer fra 3 år. 

Les mer og kjøp billetter her.

Sudden Death

Sudden Death

Det Norske Teatret

Dramatikar Petter S. Rosenlund har skrive eit humoristisk og absurd manus med ein god dose samfunns- og mediekritikk – eit slags verbalt sluttspel mellom Samuel Beckett og Woody Allen.
Obs! Krenkeåtvaring til folk som er veldig glad i kattar.

Les mer og kjøp billetter her.

NÅ

Kloden Teater

I forestillingen  møter vi 11 studenter fra Forstudium teater som kastes ut i sin egen fremtid. Dramatiker Demian Vitanza ble tildelt den nasjonale Ibsenprisen for forestillingen i 2022, og i juryens begrunnelse sto det blant annet følgende:
NÅ vekker oss og beveger oss, og viser hvordan både ekte teaterkunst og levd liv vokser ut fra det nakne nået.”