Få med deg årets Undsettrippel!

Få med deg årets Undsettrippel!

Heddadagene 2023 gir deg muligheten til å ta et godt dypdykk ned i Undsetverdenen. På årets program finner du ikke mindre enn tre unike Undsetarrangementer, som gir deg muligheten til å bli bedre kjent med forfatteren, historien og skikkelsene, og få et innblikk i forfatterskapet fra et scenekunstperspektiv.

Til årets festival sender Teater Innlandet sin kritikerroste uroppsetning av Sigrid Undsets sagathriller «Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis». Romanen om den kraftfulle kvinnen Vigdis kom ut allerede i 1909, og har lenge vært en glemt historie fra Undsetkanonen. Men nå står hun altså på scenen for første i gang, gestaltet av Anne Guri Tvedt, i Nina Westers stramme og effektive regi. Den 9. juni har du muligheten til å se dette glemte actiondramaet på Riksteatret, når «Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis» åpner Heddadagene 2023.

«Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis». Foto: Magnus Skrede

Kristin Lavransdotter

«Kristin Lavransdotter». Foto: Dag Jenssen

Nøyaktig én uke senere, den 16. juni, skal Sara Khorami entre scenen som den mest kjente Undsetkvinnen av dem alle: Kristin Lavransdotter. Og det for siste gang denne sesongen. Parallellt med Westers adaptasjon av den noe bortgjemte Undsetromanen på Hamar, har altså Kjersti Horn boltret seg i den ikoniske trilogien om Kristin Lavransdatter på Det Norske Teatret. Resultatet er en maratonforestilling med tilnærmet legendestatus; en nesten 9 timer lang rå og moderne versjon av den nobelprisvinnende bokserien.

På tross av aldersforskjellen mellom bøkene, og de to regissørenes totalt ulike tilgang og stil, er Undsets umiskjennelige kjerne fortsatt levende tilstede i begge oppsetningene. Hennes unike beretning om middelalderens mange komplekse menneskeskjebner, og spesielt kvinneskikkelser, sprenger seg ut fra begge scenekantene (og skjermen, da, i Horns tilfelle). Selvom sverdene svinges og blodet spruter, ser vi fortsatt hele og fulle mennesker, og de er gjenkjennelig for oss i dag.

Og er det ikke dette som er kjernen i Undsets genialitet? Er det ikke den unike menneskekunnskapen som gjør hennes verk så evig aktuelle?

«Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis». Foto: Magnus Skrede

«Kristin Lavransdotter». Foto: Dag Jenssen

Den 15. juni møtes Wester og Horn for å diskutere nettopp Undsets aktualitet og genialitet, og for å fortelle om hvordan de har tilnærmet seg dette litterære universet og iscenesettelsen av verkene. Med i samtalen er også leder for Sigrid Undset-selskapet, Kristin Brandtsegg Johansen, som bidrar med sin dyptgående kunnskap om forfatteren og et litterært perspektiv på historiene. Dramaturg, journalist og Undset-entusiast Jørgen Strickert leder samtalen.

Kjøp billetter til forestillingene og møt opp til kunstnersamtale, og ta en Undsettrippel i juni!